Sunday, October 19, 2014

USA luure - võimsam presidendist, võimsam kohtust

Kas väikeses valgete ööde Eestis peaksime võtma seisukoha suurte sõjaelevantide müttamise ja Snowdeni-jahi suhtes?

Endine USA luuretöötaja Edward Snowden tähistas jooksus olles 30 aasta juubelit, palus Venemaalt varjupaika ja siis jälle loobus asüüli taotlemisest. Tragikoomiline. Võib-olla jahtub Snowden maha, ent tema praepann jääb ikka veel kuumaks, ja pannkookideks sel pannil on terved kontinendid.

Näiteks Hiina kommunistliku partei ajaleht suisa kiitis Snowdenit info eest, et USA luure on sisse tunginud Hiina ülikoolidesse ja mobiiltelefonivõrkudesse. “USA võimud ei selgita oma tegevust, vastupidi, nad hakkasid veel Hongkongi autonoomset piirkonda Snowdeni aitamises süüdistama!” hädaldas seltsimees Wang Xinjun, Hiina sõjaakadeemia teadur. (Vaat milline pagunitega ingel! Ega Hiina ju oma rahva e-kirju ei loe ja võõrriike ei digiründa?)

Snowdenit kiitis läbi lillede ka Euroopa. Õigusvolinik Viviane Redingi artiklis Eesti Päevalehes öeldi, et Euroopa peab nüüd seadusi muutma. Et eurooplased saaksid taas ilma jälgimismureta veebilehtedel käia ja e-kirju kirjutada. Angela Merkel hüppab Snowdeni pannil kibedalt ning rebib särki teemal “sõprade taga ei nuhita”.

Ainult Ameerika meedia ründab ikka seda “närakat, reeturit, argpüksi”. Fox TV intervjuudes nõutakse vilepuhuja lintšimist. Avaliku arvamuse uuring näitab, et noored ameeriklased kaitsevad Snowdenit ja arvavad, et NSA (signaalluure agentuur hüüdnimega No Such Agency) on liiale läinud. Keskealised aga kiidavad Suure Venna õigust talletada kogu internetiliiklust.

NSA serverid koostavad automaatseid profiile nii USA, Hiina, Euroopa kui Aasia kodanikest. Teie e-meditsiini retseptid. Keskkooliaegsed iseloomustused. Liikluskaamera pildid koos sellega, kes teie kõrval sõidab. Pangatehingud. Veebiotsingu täielik ajalugu. Telefoni suhtlusring. E-kirjad armsamale või – kui arm on möödunud – advokaadile. Kui Barack Obama võimule tuli, lubas ta hakata kaitsma isikuvabadusi. Snowden on meile selgitanud, et vastupidi, Obama ajal rikub USA enneolematult nii enda kui maailma kodanike privaatsust. Neid tegevusi juhib Hiigelsuur Vend, Suure Venna sõjariistus isa. Obama võib rääkida rahust, Hiigelsuur Vend aga peab sõda. Sest mitte Hiinas ega Euroopas, vaid just Ameerikas leidis aset rahuaja kõige suurem massimõrv, 9/11 oma 3000 laibaga. Tragöödiast šokeeritud ameeriklased andsidki Suurele Vennale täisvolitused. Jälitada, analüüsida, salvestada, niipalju kui kurku mahub.

Kas väikeses valgete ööde Eestis peaksime võtma seisukoha suurte sõjaelevantide müttamise suhtes? Delfi.ee, ERR.ee, Postimees ja Õhtulehe veeb pole ju valitsusega mingeid jälituslepinguid sõlminud. FB ja Google aga on. Nii et kõigil, kes just Baidu otsingut või Odnoklassniki suhtlusvõrku ei kasuta, on kõhualune kaitseta. NSA eelarve on suurem kui CIA ja FBI eelarve. Maailmas käib digitaalsete jäljeküttide võidujooks. Ükskõik mida vene, pakistani või india suured vennad ei vannu, võtavad kõik selles võidujooksus dopingut, et USA Suurele Vennale järele jõuda. Signaalluure ei ole šampinjon, seda ei saa kannaga mättasse tagasi suruda.

Ameerika pingutab eriliselt, ja meie oma Eestis ei pruugi seda mõista. Meil ei ole levinud usk “tõotatud maasse”, Eesti ei ole deklareerinud erilist lähedust Iisraeliga ning pole valinud poolt iidses prohvetite võitluses Juudamaa kõrbes. Ent USA on. Ka 9/11 massimõrvareid kannustas just Iisraeli käitumine palestiinlastega ning USA toetus sellele. (vaadake Youtube’i “What motivated the 9/11 hijackers”.)

Kui kujutleda end tubli Manhattani sionistina, või üldse keskealise Ameerika patrioodina, siis nad ju ongi pideva rünnaku all. Thomas Friedman näiteks kirjutas New York Timesis, et kui peaks juhtuma järgmine 9/11, siis “ütleks 99% ameeriklasi, et kuradile need isikuvabadused. Tehke nüüd nii, et mingit rünnakut enam kunagi ei tuleks!”. “Mõnikord jääb mulje, et Valitsuse Silm on ainus oht, mis ameeriklasi ähvardab,” kirjutas Friedman, ja kirjutavad David Brooks, Roger Cohen ja paljud New Yorgi autorid, “...ent unustame, et kusagil Jeemenis, Pakistanis või Afganistanis keegi valmistub jällegi meile tenniskingades, aluspesus või printeri sees pomme tooma või meie kõrghooneid maha sõitma!”

Eesti toetab Ameerikat ürituses “war on terror”. Bushi julgeolekunõunik Richard Clarke kirjeldas oma raamatus “Kõigi vaenlaste vastu” suurt hämmingut, millega tema ja kindralid võtsid vastu president Bushi ootamatu teate, et vastuseks 9/11-le peab USA ründama Iraaki. President toetus Hiigelsuure Venna, NSA, FBI ja CIA informatsioonile. Suur vend kihutas teisi rahvaid sõtta ja uurib nüüd FBst, kuidas meeldis. Bush kinnitas igaks juhuks ka, et Jumal suunas teda Iraaki.

See ei jätagi Ameerikale mingit varianti. Suur Vend peabki olema kogu maailma digitaalne valvur. Joonistama välkkiirelt iga saatana digitaalse profiili, kes Sudaanis FBsse läheb või telefonitoru võtab.

Suur vend vajab kogu maailma usaldust. Kuid enne, kui hakata Euroopa ministrite järel nuhkima, peab NSA vastama: keda te üldse otsite? Kas kurikuulsa 9/11 lahendamisel on CIA, FBI, NSA ja veel 13 USA luureagentuuri ikka piisavalt teinud, et rünnakud enam ei korduks?

Kas Suur Vend teataks lõpuks, milline oli see riik, kes aitas primitiivsetel fanaatikutel maailma suurimat luuret ja lennuväge lollitada?

Asepresident Dick Cheney kinnitas 2001, et üheksateist paberinugadega varustatud kaaperdajat ei saanud filigraanse roimatöö planeerimisega ise hakkama. “Seal taga pidi olema mingi riigi tugi,” kinnitas Cheney. Millise siis ometi?

Ameerika vilepuhujad on kogu aeg puhunud, nii et põsed punnis. Senaator Bob Graham, üks USA Kongressi 9/11 uurimiskomisjoni juhte, avaldas koguni raamatu “Intelligence matters”. Ta kirjutas, et tegelikult ei lasknud FBI Kongressi liikmetel väga midagi uurida, süüdistades hoopis rahvasaadikuid ja nende abisid kogu aeg riigi huvide riivamises. Graham kirjutas, et eriteenistus jättis Saudi Araabia seose terroristide treenimise ja USAsse toimetamisega raportist välja.

9/11 riikliku komisjoni esimees Thomas H. Kean ja aseesimees Lee H. Hamilton avaldasid New York Timesis jaanuaris 2008 raevuka protesti: “CIA varjas meie eest, et neil on väidetavate Al-Qaeda kinnipeetute ülekuulamise lindid. CIA hävitas need lindid. Me ei saanudki teada, kuidas süüaluseid üle kuulati (rahvaesindajad vihjavad piinamisele – H. H. L.), kuidas ülekuulajad käsitlesid vastuolusid nende tunnistustes. Meile, USA Kongressi ja presidendi poolt asutatud komisjonile, keeldus CIA direktor Tenet infot andmast. Nimetame seda vastutöötamiseks.”

Ameerika vilepuhujad enne Snowdenit on kahtlustanud, et selguse toomise asemel sokutab Suur Vend vilepuhujate sekka provokaatoreid. Igasugused luureteemad tõmbavad ligi paranoikuid, ning osa küsimusi Maailmakaubanduskeskuse ründamise kohta ongi osutunud täielikuks jampsiks. Või enesekeskseks liialdamiseks, näiteks väidetava CIA salatöötaja Susan Landaueri jutud, mida igaüks võib YouTube’ist vaadata.

Kuid teine osa küsijaid jätavad kõigiti usaldusväärse mulje. Nad ei tundu otseselt olevat ei jumaliku nägemuse ega prohvet Muhamedi järgijad, kindlasti mitte aga Ameerika vaenlased. Nende vilepuhujate jutte ühendab üks küsimus: miks ei ole USA valitsus siiamaani lasknud toimuda suure 9/11 rünnaku suhtes endast sõltumatut uurimist, mida NSA ja CIA kogu aeg ei lollitaks andmete varjamise ja asjaosaliste vaikimasundimisega?

Ameerika ühiskond on imetlusväärselt kõrgelt organiseerunud. Kas teate, et FBI kena tõlk Sibel Edmonds asutas 2004. aastal Ameerika Vilepuhujate Ühenduse, mis ühendab 50 Snowdenit rohkem kui tosinast riigiametist? Põhiülesanne ongi paljastada, kuidas Suur Vend laiab ja soperdab, selle asemel et kodanike vabadusi kaitsta. (Sibel oli üks neist, kes saatsid Suurele Vennale raporti, et 2001 septembris toimub USA pinnal džihaad reisilennukite kaaperdamise teel. Raport pandi kalevi alla. Nagu pandi kalevi alla Kaliforniast saabunud teated, et kaks enesetaputerroristi, Khalid Mihdhar ja Nawaf Hazmi, suhtlesid FBI terrorismivastase agendiga.)

IT-konsultant Indira Singh, keemik Kevin Ryan, insener Jeffry Farrer ja sajad teised räägivad samu jutte. Need on jutud 9/11 tragöödia eelteadmisest ja kinnimätsimisest. 1900 USA arhitekti ja inseneri moodustasid ühingu “Architects & engineers for 9/11 truth”.

Liikumine väidab, et kolmas torn, WTC-7, mis vajus kokku ilma lennukitabamust saamata, ei saanud pannkoogistuda lihtsalt kontoritulekahjude tõttu. Mikroosakesed terastalade tükkidel ning video 7 sekundiga kokkukukkuvast 47korruselisest pilvelõhkujast räägivad justkui ettekavatsetud lõhkamisest. See tähendaks, et 9/11 oli filigraanselt ette valmistatud operatsioon.

Ainult et Suur Vend ei anna arhitektidele analüüsida 3700 lehekülge varingut uurinud riigispetsialistide materjale. Salajaseks kuulutatud. Ka Eestis leidub muuseas ehituskonstruktor, kes toetab AE9/11Truth-liikumist. Teisalt võib leiduda miljon arhitekti, kes kinnitaksid, et just seitsme sekundiga kümnete terassammastega pilvelõhkujad pannkoogistuvadki. Ent nemadki ei saaks 3700 lehekülje laborimaterjalide ligi. Ja laborid muuseas ei võtnud plahvatuse tõendeid isegi uurida. USA ajakirjandus uuris rinnaka modelli Anna Nicole Smithi surma põhjuseid innukamalt kui 3000 inimese surma põhjustanud roima. Kongressi raportist jäeti kolmanda tornmaja pannkoogistumise analüüs lihtsalt välja! WTC-7 asus CIA ja U.S. Secret Service staap. Vaat nii.

Oletame hetkeks, et septembris 2001, mil USA-l oli veel üle 20 julgeolekuagentuuri, sooritas mõni neist saatusliku vea. Või kuuletus otse Jumala tahtele ning ei edastanud hoiatusi. Samas teised agentuurid tegid ju isegi kuiva treeningut pilvelõhkujate ja lennukite teemal.

Kui “omad joped” tegid kusagil vea, siis võib see selgitada, miks igasugused riiklikud uurimised kaovad kui vati sisse. Tuleb mängu ametiau. Võtame näiteks 520miilise tunnikiirusega meisterlikult madalalt Pentagoni sööstnud Boeing 757. Paljud – kindlasti noorema põlvkonna – jänkid nõudsid, et valitsus näitaks seda videot. Kahtlemata oli Pentagon ümbritsetud videokaameratest, ja isegi ühe bensiinijaama kaamera viisid FBI poisid “koos juurtega” kaasa. Suur Vend aga vastas mõnitamiselaadse sammuga – avaldas “rahva palaval soovil” mõned pildid videolt. Pentagoni tõkkepuu, põlev muru, tulekera. Ühelgi pildil pole Boeingut.


Rahva tungival nõudmisel avaldas Pentagon pildid videolt, kuidas United a flight 93 USA kaitseministeeriumi majja sööstab. Ainult ameerika rahvas ei leia neilt fotodelt lennukit. Kas eesti rahvas leiab?

Mitte keegi ei saa kritiseerida Suure Venna versiooni sündmustest, sest USA riik ei pea kellelegi näitama 9/11 alginfot.

Siiski, Ameerikas on sõltumatud kohtud! USA kohtud pole valitsust kunagi kartnud. Nii lootsid mitu tuhat 11. septembri ohvrite ja kannatajate perekonda. Kõik hagid koondati New Yorgi lõunarajooni kohtuniku Alvin K. Hellersteini kätte. Perekonnad tahtsid selgust mitmes asjas.

Esiteks eelteadmine. Börsidel võeti ebaharilikult suuri positsioone American Airlinesi ja teiste lennufirmade ning kindlustusfirmade aktsiate vastu. Kellel oli see tarkus? Kongressi uurimise raport piirdub tõdemusega, et võidupanused teinud seltskond “ei olnud seotud Al-Qaedaga”! Kellega siis? (Al-Qaedat peeti varem üldse kooparahvaks, kelle taiplikkuse tipp oli kristlaste peade maharaiumise videod või USA saatkondade väravasse sõidutatud autopommid.)

Teiseks, millised õhuturbefirmad jätsid oma töö tegemata? Miks pääsesid paberinugadega varustatud, osalt juba varem kahtlases nimekirjas olnud araablased lennukisse? Miks olid pilootide kabiinid lukustamata? Kuidas lasti kaaperdatud ja pommiks muutunud Boeingul kolmveerand tundi katkestamatult Washingtoni suunas lennata?

Kolmandaks, kust said eelteadmise katastroofist viis Mossadi agenti, kes üliõpilasteks maskeerununa New Jerseys juubeldades esimest WTC torni plahvatust filmisid? Naabrid kaebasid, politsei pidas agendid kinni, ent laskis nad kellegi korraldusel minema. Ja nõnda edasi.

Tuleb tunnistada, et siinkirjutaja ongi see lihtsameelne, kes 2008. aastal Eesti Ekspressis ja varem Eesti Päevalehes kirjutas, et Ameerikas algab kohe 9/11 massimõrva kohtulik uurimine. Kohtuvõimud nõnda lubasid. Kirjutasin osalt ka Helje Kaskeli, ameerika eestlanna kiusamiseks, kes aastal 2007 mulle ennustas, et USA valitsus ei lase mingil valitsusvälisel uurimisel toimuda. Ma ei uskunud Helje juttu. Olen osa neist kodueestlastest, kes hädas usaldaksid ikka USAd ja tema õilsaid printsiipe.

Nii vaatasingi enam-vähem igal kevadel lehtedest ja blogidest, kui kaugel on esmalt tuhatkonna, siis sadade, hiljem kümnete järelejäänud hagejate kohtutee. Kõik hagejad ei olnud nõus loobuma kohtuasjadest kahe miljoni dollari nimel, mida kohus perekondadele pakkus. Internetist leiate kohtunik Hellersteini iidse tarkuse: “ Kohtuskäimine ei ärata teie kallikesi tagasi ellu.”

Internetis rippus 2002. aastast pärit video, kus telekanali Fox staar Bill O’Reilly küsib korduvalt Ellen Mariani käest, miks ta riigi pakutud raha vastu ei võta. Mariani mees Neil hukkus United Airlinesi lennukis, mille kaaperdasid väidetavalt paberinugadega vehkinud fanaatikud. Kellest üks luges väidetavalt enne lennukisseminekut veel Boeingi manuaali...

“Ma tahan tõde. Kes vastutab?” vastas Mariani. Kohe kehtestati talle, nagu ka teistele leinavatele perekondadele, kohtumäärus, mis keelab käimasolevast kohtuasjast kõnelda.

Tänavu aasta alguses selgus Marianile Ülemkohtus lõplikult, et ei algatatagi mingit kohtuasja, kus midagi kõnelda või tõendeid vaagida. Ameerika Ühendriikides, kus kiire ja avalik kohtuprotsess on kindel inimõigus.

Ja kuigi Suurel Vennal on laias maailmas uued ambitsioonid, ripub tal ikka kaelas viimane 9/11 kohtuasi.

Kust me üldse teame, et 9/11 korraldas fanaatikute punt nimega Al-Qaeda? Seda on tunnistanud maailma hirmsaim massimõrvar, Khalid Sheikh Mohammed. Ta tunnistas seda kümme aastat tagasi, kui Suur Vend ta USA sõjaväe kätte toimetas.Ülekuulamise käigus märtsis 2003 tehti KSM-ile 183 uputamiskatset ja muud “erikohtlemist”. Selle tulemusel tunnistas koletis üles osaluse veel umbes kolmekümnes tehtud ja planeeritud kuriteos, nagu Pariisi ründamine kaaperdatud lennukiga, sõdur Daniel Perle’i pea mahanüsimine kurikuulsas videos, Mali diskoteegi pommitamine ning muud jälkused.

Üldse, tuleb välja, Kaksiktornide ja Pentagoni ründamise geniaalset plaani (et kasutada lühikest ajahetke, mil USA õhujõudude hävitajad ei jõua USA suurlinnade kaitsele tõusta) ei mõelnudki välja Osama bin Laden. Tema kirjutas ainult tigedaid fatwa’sid.

Seda kõike pidi arutama Guantanamo sõjaväetribunal, ja arvatavasti ilma liigse avalikkuseta KSM-i ning tema neli kaaslast Guantanamos lihtsalt üles pooma.

Ent võimule tuli Barack “We Need Change” Obama ja lubas korraldada tsiviilprotsessi. Koos kõigi tõendite avaliku esitamisega. Jällegi selgus, et presidendi sõna ei jäänud peale. Hiigelsuure Venna lobi ei soovinud tsiviilprotsessi, ja ei soovinud protsessi USA pinnal. Ta ei soovinud 10 aastat üldse mingit kohtuprotsessi. Võib arvata, et parim variant Vennale oleks, kui KSM end surnuks näljutaks. Jälgige seda “õigusmõistmise” rida:

Kaks aastat tagasi takistasid kohut rotid. Rotid ning rotisitt advokaatide kambrites Guantanamol. Kohus lükati edasi.

Mullu oli takistuseks orkaan. Siis tuli vahele muslimite palvekuu, ramadaan. Seejärel tõmbas rong maha satelliidiühenduse Guantanamo vanglaga, mida Obama lubaduse kohaselt ei tohikski enam olemas olla. Tänavu aprillis tekkis uus takistus: advokaatide diskreetsed materjalid olla Suure Venna arvutitest kaduma läinud. Kokku 400 gigabaiti andmeid on istungiosaliste arvutitest kustunud, teatas Pentagon. Guugeldage, kui ei usu.

Möödunud kuul siis hakati tasapisi kohut pidama, kümme aastat pärast väidetava “massimõrva superaju” vangistamist. Aga eelistungil kadus kohtusaalis ära heli. Räägitakse kaitsvate klaaside tagant, ja kohtus tuli jutuks CIA tegevus. “Täiesti šokeeriv,” ütles KSM-i kaitsja kapten Jason Wright. “Nagu oleks kardina taga nõid, kes tsenseerib, mida kohtus räägitakse, ja tõmbab heli maha, kui ei meeldi.”

See oli pikaleveninud, ent mitte täielik kirjeldus sellest, kuidas Suurel Vennal tunduvad olevat veidi teistsugused eesmärgid kui USA presidendil ning USA Kongressil.

Tõotuste murdmine ei ole ilus. Kuid tänu vilepuhujatele, eriti Snowdenile, julgeb isegi Euroopa Liit Ameerikalt nõuda, et nad suurt Venda talitseks. Planeedi võimsaimat riiki peab taas saama USAldada.

No comments:

Post a Comment